?

Log in

Previous Entry | Next Entry

Politika, Társadalom, Gazdaság

Csak röviden, általánosságokbanNincs egységes Görögország. Számtalan apró királyság, városállamok sora van. Ezek diplomáciai kapcsolata változékony, az éppen uralmon lévő király, türannosz, sztratégosz, vagy egyéb vezetőtől (akár a demokratikus tanácstól) függően.
Általánosságokban beszélve az athéni demokrácia hírhedt, de azért működik. A spártai katonaállam szintén. Ők ketten a testvéri viszonyt testesítik meg - közös ellenség ellen összefognak (ld perzsák), de amúgy civakodnak mindenen.

Van rabszolgaság, asszonyrablás, hadifoglyok, léteznek amazonok és a matriarchális társadalmuk, de azért ne felejtsük el a szabadokat, a nemeseket és az uralkodókat. A hősök általában ez utóbbi kategóriába tartoznak, legalábbis vérvonalukban található koronás vagy isteni fő. Apropó istenek. A papok, jósok, kuruzslók mind különleges státusszal rendelkeznek, hiszen védőisteneik nem nézik jó szemmel, ha leölik a híveiket.

Nincs egységes törvénykezés. Lehet, hogy az egyik városban a tolvajlásért kézlevágás jár, a másikban tíz nap elzárás, a harmadikban nyílvános korbácsolás. A városon kívül viszont csak az utazók kardja jelenti a veszélyt, hiszen az adott uralkodó hatalma, katonai ereje nem ér sokkal messzebb, mint a városhatárok.
A városokban az uralkodó a városi őrség segítségével tartja fenn a rendet, akiket a városlakók adójából fizet. (Aki letelepedik az számíthat évi, félévi rendszerességgel az adószedők látogatására.) A városokon kívül, a semleges területeken viszont az embernek magának kell kézbe venni a kardját, és megvédeni önmagát.

A gazdaság alapja az árutermelés, a feldolgozás és a kereskedelem. A városállamok mindegyike kereskedik a szomszédaival, távolabbi államokkal. Az emberek, akik nem hősök, valahol élnek, és ott gazdálkodnak. Kecskét tartanak és vajat köpülnek, szőlőt termesztenek és bort erjesztenek. A felesleget eladják a városiaknak, majd a pénzért edényt, ruhát, ékszert, szerszámot vesznek. A kereskedő-hajók gyomra rabszolgától kezdve a bíbor kelméig mindennel meg van rakva, hogy a megfelelő kikötőben aztán eladhassák és újabb útra induljanak.

Időről időre egy-egy uralkodónak eszébe jut, hogy a szomszéd túl gazdag, esetleg megsértette, így háborút hírdet. A katonákat az alattvalóiból állítja ki, illetve a zsákmány reményében a környékbeli hősök is csatlakoznak. Aztán a háború véget ér, és a győztes behódoltatja a vesztest, elveszi javait, asszonyait és szétosztja a harcosok között; esetleg felégeti az egész várost és sóval behinti a helyét (ld Karthagó) - de ez elég extrém. A harcosok hazatérnek a zsákmánnyal, a győztesnek új adófizetője lett, és a gazdaság tovább virágzik.

Tags:

Profile

virag
xenacles_rpg
Magyar RPG a Xéna/Hercules világában
Xénaklész RPG

Latest Month

July 2009
S M T W T F S
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Powered by LiveJournal.com
Designed by Golly Kim